zondag 18 juli 2010

Michael Morrisey gediskwalificeerd

Op 9 juli ll. reageerde Michael Morrisey z'n frustratie af op z'n paard Crelido tijdens een WEG-springwedstrijd. Hij werd, terecht, gediskwalificeerd. De grondjury - die niet was tussengekomen - heeft trouwens ook een officiele reprimande gekregen.
Wat dubbel erg was: hoewel Morrisey na de wedstrijd z'n excuses had aangeboden aan de wedstrijdsteward die hem er op aan had gesproken, kwam z'n advocaat achteraf af met het argument dat het geen misbruik was, want dat het paard "geen tekenen van stress of verwondingen" had getoond. Dat zou er nog moeten bijkomen!
De FEI-regel heeft het bij misbruik over "pijn of onnodig discomfort" en een maximum van 3 zweepslagen.

Het incident werd trouwens gefilmd:


Ik denk niet dat iemand zich illusies maakt over hoe het er bij de meesten onder ons in werkelijkheid aan toe gaat. Meer dan 3 zweepslagen (of touwslagen, of snokken aan een bit, of rammen met de sporen), diskwalificeer jezelf. Stap af, zadel je paard af en geef je paard dat wat hij het liefst wil: dat je weg bent, zo ver en zo lang mogelijk. En kom pas terug als je je onmacht hebt omgezet in een concreet, praktisch en vooral ethisch trainingsplan.