donderdag 11 augustus 2011

Petitie tegen paardensport

Meneer Nevzorov, nooit verlegen om een stunt en steeds in de onwankelbare overtuiging van het grote eigen gelijk, heeft een petitie opgestart tegen paardensport in het algemeen, en op de Olympische Spelen in het bijzonder. Omdat de paarden de atleten zijn, en niet de ruiters; én omdat paardensport per definitie gewelddadig is.
Nu zou je denken dat Nevzorov zelf dan niet met geld-verdienen-met-paarden bezig is; maar dat is natuurlijk wél zo. Uiteraard is hij daarbij de énige die écht paardvriendelijk bezig is. Tegen betaling, dan wel. Maar dat terzijde.

Natuurlijk is het zo dat de paarden de atleten zijn - hoewel, de ruiters zijn toch ook niet helemaal van enige hersenactiviteit gespeende bloemzakken er boven op, nietwaar? Het kan moeilijk de (an-)aërobe drempel zijn die bepaalt of iets "sport" kan zijn; denk maar aan het boogschieten, ik zeg maar wat.
Anderzijds, als paardensport mag, moet ook hondensport kunnen - agility of zo. Of kamelenraces, ik roep maar wat.

Het andere argument - over het gebruik van dwang in een publieke sport en de halve maatregelen van het FEI daarbij - is al wat moeilijker te weerleggen. Er gaat inderdaad een heleboel fout met het dierenwelzijn in de paardensport (trouwens ook met de mensensport), en zelf ben ik uiteraard ook schuldig aan een dubbele moraal (ik wil wél paarden houden, en wél paarden trainen, en daar zijn ze inderdáád niet voor geboren. Mijn argument dat ze gráág getraind worden en zo natuurlijk mogelijk gehouden worden zal voor de die-hards ook wel een vorm van antropomorfisme en zelfs wishful thinking zijn).

Zelf denk ik dat een petitie als dit niet echt helpt, tenzij om forum-topics en blogs als deze te vullen. Paardensport uit de Olympische Spelen bannen stopt het gebruik van geweld in de sport niet, laat staan de sport zélf. Een mentaliteitswijziging in hoe wij élk individueel dier van eender welke diersoort zien (en dus ook het stuk dier op je bord), wel.