zaterdag 7 augustus 2010

Shawna Karrash

12 jaar, in 1998, geleden kocht ik Alexandra Kurland's eerste clickertrainingsboek, zonder wat ik las in de praktijk om te zetten. Ik kende haar al sinds 1996 van de horsemanship-emaillijst (ze was gewoon één van de meeschrijvende leden daar) maar clickertraining, nee, dàt zag ik niet echt zitten (noem eender welk vooroordeel je kan hebben tegen clickertraining - ik heb het ook gehad).
10 jaar geleden, september 2000, volgde ik dan toch maar mijn eerste clinic "clickertraining" bij Els van der Zanden in Nederland (lees mijn verslag voor het tijdschrift van de Belgian Horsemanship Association hier) - alleen, het heette toen niet zo. Ik leerde namelijk het nu wat vergane bridge&target trainingssysteem van Kayce Cover, één van de drie stromingen in operant-conditioneren-met-de-bridge.
De tweede stroming toen was On Target Training van Shawna Karrash.
De grootste groep deed en doet aan "clickertraining", een woord uitgevonden door Gary Wilkes en gecommercialiseerd door clickerguru Karen Pryor; Alexandra Kurland komt uit Karen Pryor's "stal", vandaar dat zij ook de meest bekende paardnclickertrainster is en blijft. Karen Pryor is een beetje de Pat Parelli van de clickertraining met een stevig commercieel management achter zich.

De drie variantes verschillen overigens maar op details van elkaar, maar toen lag dat allemaal wat gevoeliger. Ikzelf noemde wat ik deed ook "bridge&target" en niet clickertraining omdat toen NIET met de clicker werken (maar met stem) of NIET altijd met voer belonen een grote zenuwachtige nee was op de clickerlijst, genoeg om zelfs een tijdje op "moderating" (en censuur) gezet te worden op de clickertraininglijst.

Ondertussen zijn de gemoederen wat bedaard; de meeste trainers die een bridge gebruiken en voor de rest allemaal hun eigen gevoel volgen noemen zich meestal toch wel "clickertrainers" (if you can't beat them, join them), of toch nog wat mystieks extra's claimend "beyond clickertraining".
En zie, ook Shawna Karrash spreekt nu van clickertraining. Op onderstaand filmpje werkt ze met een paard dat 7 jaar geleden het laatst getraind werd met de clicker en nog feilloos weet hoe het dan gaat - let op z'n enthousiasme.