dinsdag 23 maart 2010

Jaloezie versus naijver

Dr. Paul Morris en Christine Doe stelden in 2006 op de BA Festival of Science in de UK een paper voor met de titel "Proud Horses and Jealous Dogs: Evidence for Secondary Emotions in Non-Primate Species", gebaseerd op onderzoek met 1000 dieren.
Het wordt in wetenschappelijke kringen in het algemeen aanvaard dat honden, katten, paarden en andere niet-primaten primaire emoties zoals woede, angst en verrassing hebben. Secundaire emoties zoals jaloezie, trots, schaamte en ontezetting zouden alleen bij mensen en misschien chimpansees voorkomen. De studie toont echter een heel ander beeld, en dat kunnen wij als paardeneigenaars uiteraard bevestigen: natúúrlijk zijn paarden ook jaloers.
Een mogelijke oplossing voor het ongemak dat 'gewone' dieren misschien toch menselijker zijn dan gedacht heb ik net gelezen: een paper uit 2007 (pdf) van Ogarkova, die nagaat of jaloezie dan misschien een primaire emotie is, eerder dan een secundaire. Een interessante mix van filosofie, psychologie en linguistiek. Voor de liefhebbers!